CREDITE PERSOANE FIZICE

REFINANȚARE CREDIT

Procesul de refinanțare a unui credit actual presupune rambursarea anticipată, în avans, a actualului credit existent, prin obținerea unui ALT credit, îndeajuns de mare pentru a-i acoperi costurile. Pe scurt, poți obține cu ușurință o sumă de bani îndeajuns de mare pentru a fi folosită spre a plăti creditul vechi obținut de la una sau mai multe instituții bancare sau non-bancare.
• Vârsta minimă de 20 de ani și maximă de 70 de ani;
• Perioada de acordare a creditului de refinanțare este cuprinsă între 6-120 de luni (credit fără garanții), respectiv 6-360 de luni (credit cu garanții);
• Suma de bani care poate fi accesată este între 630 – 225.000 RON (credite fără garanții) sau de 10.000 – 300.000 EURO sau echivalentul în RON (credite cu garanții);
• Dobânda poate fi fixă sau variabilă.
• Posibilitatea de a reduce la minimum efortul de a face mai multe plăți lunare, către mai multe instituții, printr-o plată unică, la o singură instituție bancară.
• Capacitatea de a reduce plățile lunare, ca urmare a faptului că un credit de refinanțare se va folosi în direcția plății creditelor anterioare, așadar a obținerii unei rate lunare unice, mai mică decât suma ratelor anterioare;
• Posibilitatea de a solicita o sumă suplimentară, pentru a acoperi eventualele cheltuieli neprevăzute. Luând un exemplu teoretic, poți face un credit de refinanțare pentru a acoperi un credit de 80.000 de EURO, însă poți solicita accesarea unui credit de 85.000 de EURO. Cu acest credit de refinanțare, vei plăti cei 80.000 EURO asociați creditelor sau creditului anterior, iar 5000 de EURO vor putea fi folosiți după bunul plac.
În mod obișnuit, refinanțarea presupune acoperirea unor costuri suplimentare, asociate în primul rând comisionului de analiză și/sau acordare, comisionului de rambursare anticipată, taxei admiterii scrisorii de refinanțare, evaluarea imobilului avut și altele. Prin urmare, unul dintre principalii indicatori de care este necesar să ții cont atunci când vrei să accesezi un credit de refinanțare, este DAE (dobânda anuală efectivă). Această dobândă anuală efectivă este formată din calcularea dobânzii + alte cheltuieli (taxe, comisioane și altele).

Dacă dorești să accesezi un credit în valută, trebuie să ții cont de riscul valutar: posibilitatea ca RON-ul să se devalorizeze, ceea ce poate duce la o creștere semnificativă a ratei lunare, în cazul în care împrumutul este făcut într-o monedă străină.

Profesioniștii din echipa ZEHN FIN îți oferă expertiza de care ai nevoie, sprijinindu-te și ajutându-te să analizezi mult mai eficient toate ofertele disponibile pe piață, provenite din partea instituțiilor bancare sau non-bancare. Întrucât este o decizie importantă, a cărei impact se extinde pe termen lung, este foarte important să analizezi eficient toate posibilele avantaje, dar și dezavantaje, pe care alegerea unei anumite bănci ți le oferă.
În vederea refinanțării unui credit ipotecar/imobiliar, în primă etapă este esențială realizarea preaprobării financiare. Acest pas poate fi realizat chiar și pe loc, pe baza informațiilor primite de la Biroul de credit și de la ANAF.

Ulterior, după preaprobarea financiară, este necesară verificarea imobilului care urmează să fie ipotecat la altă bancă. În această privință, sunt necesare următoarele: actele de vânzarecumpărare ale imobilului, schița sa, certificatul energetic. În urma primirii acestor documente și a avizului juridic necesar, vom demara procesul de evaluare a imobilului, împreună cu acordul de înstrăinare din partea băncii de unde va fi preluat creditul ipotecar.

În baza evaluării specifice și a actelor necesare a fi depuse la dosar, dosarul va ajunge într-o fază finală de aprobare, în care primim și rezoluția de admitere a acestuia.

Ulterior, este necesară vizita la notar, în vederea semnării noului contract de ipotecă, respectiv a contractului de credit.

Un credit imobiliar poate fi refinanțat oricând, exceptând cazul produselor de tip „Prima casă” și „Noua casă”. În astfel de situații, în primii 5 ani nu se pot face modificări contractuale.

Estimativ, termenul maxim pentru refinanțare este cuprins între 7-14 zile, în funcție de numărul de dosare și, în cele din urmă, dificultatea lor.
Refinanțarea creditelor de nevoi personale presupune un proces mult mai simplu și rapid, care îți oferă posibilitatea de a-ți cumula toate împrumuturile într-un credit unic, pe o nouă perioadă de timp, cu dobândă avantajoasă, astfel încât să fie necesară plătirea unei rate unice.

Procesul este deosebit de rapid, în baza informațiilor care pot fi preluate din baza de date a Biroului de credit și ANAF. Este necesară deținerea documentelor creditelor pentru care este solicitată refinanțarea sau să se solicite, în prealabil, adresa de refinanțare.

Termenul estimativ pentru refinanțare credit nevoi personale este între 1-48 de ore, în funcție de banca la care se realizează refinanțarea.

Trebuie avut în vedere faptul că, după ce refinanțarea este finalizată, trebuie să fie contactată banca la care s-au avut creditele anterioare, pentru a închide creditul, solicita adresa de închidere.
În mod asemănător refinanțării unui credit de nevoi personale, un astfel de credit poate fi ușor refinanțat pe 10 ani (120 de luni), doar în situația în care a fost acordat înainte de 08.07.2020.

Rate mult prea mari, la prea multe bănci?
Povară financiară? Alege creditul de refinanțare

În această privință, poți alege atât o refinanțare a unui credit de nevoi personale, cât și posibilitatea de a refinanța un credit ipotecar.

Avantajele asociate în cazul în care iei în considerare accesarea unui produs de refinanțare credit sunt extinse, ca urmare a reducerii dobânzii (cu cât suma accesată va fi mai mare, cu atât dobânda asociată va fi mai mică), cât și a plății unei rate unice.

În situația în care creditele anterioare ți-au fost acordate înainte de data de 08.07.2020, poți să optezi pentru refinanțare credit pe perioada de 10 ani, respectiv 120 de luni.

Deși multe persoane aleg să acceseze tot mai des și periodic credite pentru diferite nevoi, cum ar fi cumpărarea de bunuri sau servicii specifice, deseori ajung în circumstanțele în care povara financiară este prea mare și, implicit, nu-și mai permit să plătească ratele sau să își gestioneze eficient resursele financiare.